Forretninger og virksomheder i Vadum
På forsiden var der et billede af købmandsbutikken, som blev startet af Poul Jacobsen i 1962; i 1976 blev forretningen overtaget af Gitte og Bartholin Thomsen som derefter kaldte forretning for GB marked.
 

Billedet er fra 1989, og viser butikken med juleudsmykning. I 1999 blev posthuset i Vadum lukket, (det havde i mange år været i det gamle kommunekontor) derefter blev der postekspidition i GB marked. I 2001 valgte Bartholin Thomsen at sælge, og de følgende år var der forskellige ejere, indtil forretningen i 2006 blev opkøbt af indehaveren af Spar i Saltum. 

De nuværende ejere indså i 2007, at butiksforholdene var for små og valgte derfor at bygge en hel ny butik, som stod klar til indvielse i foråret 2007.

 


 

 

Ellehammersvej 84 og 86

Første gang man hørte om en købmandsforretning på nuværrede Ellehammersvej 86, var i 1910 hvor en ung mand, Lars Christian Larsen har en købmandshandel ved enden af daværende Stationsvej. I 1917 købte Petrea og Christian Jensen butikken, og førte forretningen videre indtil 1942. Det eneste billede vi har fra dette tidsrum er fra indgangspartiet til butikken og er fra starten af 1920 erne 

                                                 Billedet af Chr. Jensens kolonialforretning i starten af 1920, den lille pige til venstre er barnebarnet Karen Plomgård, bemærk den gamle kaffemølle i vinduet.

 I 1946 købte Etly og Regner Bech købmandsbutikken af Aage Jungersen, overstående billede fra omkring 1950, før de gik igang med gentagende ombygninger, til højre ses karetmager Urth`s værksted, hvor der nu er pakeringsplads.

 Dette billede er fra ca. 1960 efter at der er foretaget en stor ombygning, hvor der blev lavet butik i hele underetagen og beboelse ovenpå, karetmagerværkstedet og beboelsen er endnu mere synlig her; i baggrunden anes Fjerritslevbanen.

I 1971 var der blevet brug for mere plads, det gamle karetmagerværksted var forlængst opkøbt, og nu valgte man at rive den ned, samtidig med at der blev bygget et nyt supermarked med pakeringsplads foran. Forretningen var tilknytte forskellige grossistkæder, bl.a. har det heddet Centramarked, desuden i starten af 1980 Dankøb, hvor ovenstående billede er taget af Tim Eistrup.

I oktober 2000 stoppede Birger og Tove Bech, dermed endte 54 års æra med Bechfamilien bag disken. Man lavede istedet en lejeaftale med butikskæden Rema 1000. Butikken blev totalrennoveret, og åbnede igen i 2001, den nuværende bestyrer hedder Jimmy Revsbæk.

 


 

Vadum Andelsmejeri, nuværende Ellehammmersvej 69

Vadum Andelsmejeri blev grundlagt i 1889, og var genstand for en del ombygning og udvidelse, inden det havde det udseende man ser på luftfotoet fra 1950. Området ved skorstenen var tit samlingssted for byens unge, idet der om aftenen stadig var varme i stenene. Bemærk Vadum Andelsfrysehus som det tidspunkt netop er blevet bygget bagved mejeriet. Tilhøjre kan man se Vadum Brugsforenings pakhus.

I 1970 stoppede Vadum Andelsmejeri sin drift i Vadum, idet man fusionerede med Aalborg Mælkekompani og Aalborg Andelsmejeri og dannede Nordjysk Mejeriselskab, med produktion i Gug. Det gamle mejeri blev købt af bagermester Worm, som byggede om til bageri med butik, ved den ombygning blev facaden trukket nogle meter tilbage. På billedet ses Worms konditori, og billedet må være taget imellem 1971 og 1974, idet Worm solgte bageriet til Hans Muhlig i 1974. I baggrunden er den gamle brugs lukket, og der er lavet Pub-inn bar.

 

I 2001 solgte Hans Muhlig til Per Leth Jensen, og bageriet blev nu kaldt for "Guldbageren". I 2008 blev der gennemført en restaurering af butikken, så den nu fremstår som på billedet.

 

 


 

Vadum Brugsforening

 I 1904 blev Vadum Brugsforening oprettet, (nuværende Ellehammersvej 71).Billedet er fra et postkort fra 1908, huset i baggrunden er Nervøsvej 1; d.v.s. at Ellehammersvej 73 ikke var opført dengang.

I 1914 blev der bygget en lagerbygning bagved den oprindelige butik, der var både hestestald og svinestald, billedet er fra et postkort.

I 1953 blev brugsen moderniseret, der blev bygget beboelse ovenpå og butikken blev udvidet, billedet er fra 1960, og viser bl. a. Vadum Brugsforenings facade ud mod Søndergade.

I 1972 blev der bygget ny brugsforening på Nervøsvej, og de gamle lokaler blev solgt. En overgang var der møbeludsalg, men i 1974 blev der oprettet værtshus "Pub Inn bar". Stedet bestod med forskellige ejere frem til 1986, hvor det blev omdannet til solcenter.